HET PLAFOND is een presentatieruimte voor kunsten en cultuur in het woonhuis van Guus Vreeburg (kunsthistoricus) en Willem Besselink (beeldend kunstenaar) op de Gedempte Zalmhaven in het Scheepvaartkwartier in het centrum van Rotterdam.
HET PLAFOND bestaat sinds het voorjaar van 1997 – toen was dat woonhuis net in gebruik.

Kijk eens omhoog, naar het plafond boven je, en naar de ruimte daar vlak onder… Zien er maar saai uit, hè? Met die ruimte boven je hoofd moet toch veel meer mogelijk zijn! Dat begrepen de bouwers van de gewelven in gotische kathedralen, de kunstenaars die in de Renaissance en de Barok adembenemende trompe l’oeuil schilderingen aanbrachten op plafonds van kerken en paleizen, en ook nog de makers van de virtuoze stuc-plafonds uit de 19e en begin 20e eeuw. Tegenwoordig zijn plafonds overgeleverd aan de terreur van de systeemplafonds. De bijzondere ruimtelijke kwaliteiten van plafonds blijven meestal totaal onbenut… Kan dat niet anders?

Daarom nodigt HET PLAFOND  regelmatig beeldend kunstenaars uit om site specific installaties te maken voor aan, of direct onder, het plafond van HET PLAFOND – dat is 3,5 meter hoog en direct zichtbaar vanaf de straat. Hier vind je de afmetingen van HET PLAFOND.

Alle projecten van HET PLAFOND zijn 24/7 zichtbaar via een etalageruit voor bezoekers en voorbijgangers op straat. HET PLAFOND is zo een laagdrempelige plek.

Wil je op de hoogte blijven, geef je dan op voor onze mailinglist.
Wil je een project doen bij HET PLAFOND? Meld het ons.
Meer informatie vind je op www.hetplafond.nl.

img_9745-1000px
Kijk zélf! / Have a peek!

HET PLAFOND (‘the ceiling’) is a space for the arts and for culture in the apartment of Guus Vreeburg (art historian) and Willem Besselink (visual artist), located at Gedempte Zalmhaven in the centre of Rotterdam / The Netherlands.

HET PLAFOND exists since the spring of 1997 – when the apartment building was quite new. HET PLAFOND challenges artists to create site-specific installations at the ceiling of the space (it’s 3.5 meters high!), or more in general in the ‘space above one’s head’ – and to investigate the qualities of this very special location in each interior space! Here are the measurements of HET PLAFOND.

Through a large shop window all projects at HET PLAFOND are visible 24/7 to visitors and passers-by on the street. Thus, HET PLAFOND is a very accessible art space.

When you want to be kept informed, please register for our mailing list.
Interested to do a project at HET PLAFOND? Please let us know.
More information at www.hetplafond.nl.